Türkiye’nin 13. Gastronomi Enstitüsü Afyonkarahisar’da açılacak

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Afyonkarahisar programı kapsamında gerçekleştirilen 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda il genelinde görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenlerle bir araya geldi.

Bakan Özer, toplantı öncesi Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Milletvekilleri Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, Mehmet Taytak, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, protokol ve vatandaşlarla birlikte Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen  4. Uluslararası GastroAfyon Lezzet ve Turizm Festivali açılışı nedeniyle düzenlenen kortej yürüyüşüne katıldı.

13. Gastronomi Enstitüsü’nün Afyonkarahisar’da Açacağız

Burada konuşan Bakan Özer, festivalde Mevleviliğe atıfla sadece yemeğin değil insanın da piştiğine dikkat çekildiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde gastronomi enstitüleri açmak için bir seferberlik başlattıklarını, başlangıçta planlanan 10 enstitüye Şanlıurfa ve Adana’nın da dâhil edildiğini anlatan Özer, 13’üncü enstitüyü ise Afyonkarahisar’da açmaya karar verdiklerini paylaştı.

Afyonkarahisar’da Ağırlamaktan Memnunuz

Bakan Mahmut Özer ile Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı daha sonra 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Burada konuşan Vali Yiğitbaşı, “Sayın Bakanım. Köklü bir tarihi geçmişe sahip, milli mücadelenin sembol şehri,  tarihi ve kültürel değerleri, doğal güzellikleriyle hayran bırakan, 7 coğrafi bölgenin üçünde yer alan, iklimlerin, yolların kesiştiği, üretimiyle, ihracatıyla ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayan, gastronomi şehri Afyonkarahisar’da sizleri ağırlamaktan son derece memnun olduğumuzu ifade etmek isterim. Hoş geldiniz şeref verdiniz” dedi.

Bir Eğitim Sistemi Öğretmeni Kadar Güçlüdür

“Eğitim hepimizin meselesidir” diyen Vali Yiğitbaşı: “Bir milletin geleceği, çağı yakalayabilmesi tamamen eğitime bağlıdır. Eğitimin tüm unsurları bir biriyle ne kadar uyumlu, başarılı çalışırsa o denli kaliteli olacaktır. Eğitimin temeli de hiç şüphesiz öğretmenlerdir. Onlar ne kadar donanımlı, ne kadar özverili, ne kadar iyi yetişmiş olursa eğitim de o kadar kaliteli olacaktır. Çünkü bir eğitim sistemi öğretmeni kadar güçlüdür. Bir toplum öğretmeni kadar güçlüdür. Eğitim alanındaki her uğraşımız, aslında bir gelecek inşasıdır. Geleceği inşa etmek, en az geçmişte verdiğimiz bağımsızlık savaşı kadar önemlidir. Bu yönüyle ülkemizi, aydınlık ve güzel yarınlara, her yönüyle güçlü, iyi yetişmiş gençler taşıyacaktır. Tüm bu çabalarımızın gayesi, ülkemizi kalkındıracak, dünyada söz sahibi olacak, donanımlı, okuyan, araştıran, katma değer üreten, başarılı, ahlaklı ve erdemli gençler yetiştirmektir” ifadelerini kullandı.

Değişimlerin Yöneltmesindeki En Önemli Araç

Günümüzde ekonomik ve sosyal kalkınmanın en önemli bileşeninin eğitim olduğunu söyleyen Vali Yiğitbaşı, eğitimin tüm dünyada hızlı ve sürekli bir değişim içinde olduğuna değindi. Vali Yiğitbaşı, “Eğitim, artık sadece anayasal bir hak ve sosyal bir hukuk devletinin görevi olarak görülmemekte, aynı zamanda  ekonomik açıdan “eğitilmiş insan gücü” en verimli üretim alanlarından birisi olarak kabul edilmekte, ayrıca eğitim, siyasi, toplumsal ve kültürel bütünleşmenin ve değişimlerin yönetilmesindeki en etkin araç olarak bilinmektedir” şeklinde konuştu.

Afyonkarahisar’da Eğitimdeki Tüm Eksiklikleri Gidereceğiz

Türkiye’nin en önemli zenginliğinin genç nüfusu olduğuna dikkat çeken Vali Yiğitbaşı şöyle devam etti: “İşte bizler elbirliğiyle genç nüfusumuzu eğitim yoluyla en etkili lokomotif haline getirmedikçe, yaptığımız hizmetler anlamı bulmayacaktır. Devletimiz, genç nüfusumuzun önünü tıkayan değil tam tersine nitelik ve niceliği ile geliştiren bir araç olarak gördüğümüz eğitim ve öğretime büyük önem veriyor. Bizlerde Sayın Bakanım sizlerin de desteğiyle güzel şehrimiz Afyonkarahisar’da eğitimi nasıl daha kaliteli hale getirebiliriz, fiziki şartları nasıl iyileştirebiliriz, eğitim camiamızın sorunlarını en aza nasıl indirebiliriz, çocuklarımıza iyi bir geleceği nasıl inşa edebilirinizin çabasıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah bugün sizlerin bizlere vereceği önemli desteklerle Afyonkarahisar’ımızda eğitimdeki tüm eksiklikleri gidereceğiz.” Vali Yiğitbaşı konuşmasının son bölümünde şunları söyledi: “Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın, onlara en iyi imkânları sağlamaya çalışan ailelerimizin ve büyük gayretlerle ilimizin her köşesinde hizmet veren öğretmenlerimizin yeni eğitim-öğretim yılını bir kez daha kutluyor, bugün şehrimize teşrif ettiğiniz için sizlere bir kez daha şükranlarımı sunuyorum sayın bakanım.”

136 Milyon Yardımcı Kaynağı Türkiye’deki Tüm Okullarımıza Ulaştırdık

Daha sonra söz alan 2022-2023 eğitim öğretim yılına çok daha hazırlıklı bir şekilde başlamak için 17 Haziran’da bir önceki eğitim dönemi tamamlandıktan hemen sonra çalışmalara başlandığını söyleyen Bakan Özer, bu kapsamda yapılanları anlattı. Son 19 yılda olduğu gibi eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için ders kitaplarının ücretsiz olarak dağıtıldığını, 153 kitabı hazırladıklarını söyledi. Salgın sürecinde oluşan öğrenme kayıplarını telafi etmek için üretilen yardımcı kaynakların da ders yılı başlangıcında tüm öğrencilerle basılı olarak paylaşıldığını da belirten Özer, “136 milyon yardımcı kaynağı Türkiye’deki tüm okullarımıza ulaştırdık. İnşallah, ekim ayı içinde 20 milyon ilave yardımcı kaynak ve Temel Eğitim Genel Müdürlüğümüzün göndereceği 4 milyon kaynakla 160 milyon kaynağı tüm okullarımıza, tüm çocuklarımıza, yavrularımıza eriştirmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Dijital Öğrenci ve Öğretmen Destek Platformu Tanıtılacak

Yardımcı kaynak problemini okul yöneticileri ve öğretmenlerin desteğiyle ortadan kaldıracaklarını söyleyen Özer, yakın zamanda dijital ortamda bir öğrenci ve öğretmen destek platformunu tanıtacaklarını ifade etti. Özer, “Artık bireyselleştirilmiş kaynaklara doğru sistemi evirmeye başlayacağız. Her öğrenciye aynı kaynak değil, her öğrenciye ihtiyaç duyduğu kazanımlarla ilişkili şekilde yeni kaynakları elektronik ortamda ulaştıracağız.”

Okullara İlave Temizlik Personeli Desteği Sağlanacak

Okulların temizliği için daha önce ekim, kasım aylarında göreve başlatılan personelin Çalışma Bakanlığının desteğiyle bu yıl ilk kez eylül ayında okullar açılmadan görevlendirildiğini hatırlatan Bakan Özer, yeni bir çalışmayı daha açıkladı. Özer, “İnşallah, öğrenci sayısı 500’ün üzerinde olan okullarımıza ilave temizlik elemanları göndereceğiz. O çalışmanızda sonlara ulaştık.” dedi.  Bu yıl ilk kez her okula doğrudan bütçe gönderildiğini ifade eden Özer, bu kapsamda 3 milyar 900 milyon liranın okullara iletildiğini belirtti. Bu miktarın 1 milyar 400 milyon lirasının hâlen okulların hesaplarında hazır bulunduğunu dile getiren Özer, bu geleneğin kökleşeceğini ve destek miktarının sürekli artırılacağını söyledi.

Eğitim politikalarının gerçekleşmesindeki katkılarınızdan dolayı öğretmen ve okul yöneticilerine teşekkür eden Özer, yeni eğitim ve öğretim yılının tüm öğrenci, öğretmen ve yöneticilere hayırlı olmasını diledi.

En Son Haberler

Leave a Comment