SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİNİN İKİNCİ ETABI TAMAM

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİNİN İKİNCİ ETABI TAMAM

Sokak sağlıklaştırma alanında, Türkiye genelinde yapılan çalışmaların en büyüğü Afyonkarahisar’da hayata geçiyor. Bu büyük projenin ikinci etap çalışmaları tamamlanırken, açılışı AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Özhaseki’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kentsel sit alanı içerisinde kalan mahallelerde tarihi dokuya uygun olarak yapılan sokak sağlıklaştırma ve cephe iyileştirme çalışmalarının 2. etabı tamamlandı. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in talimatları ile gerçekleşen proje kapsamında tarihi Afyon evleri yapılan restorasyonla rengârenk görünüme kavuşturulurken, 3. Etap çalışmaları da hızla sürüyor. Toplamda 250 konak proje sayesinde turizme yeniden kazandırılacak.

“35 MİLYONLUK PROJEDE 3. ETAP ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

35 milyonluk yatırımla şehrimizin kalbi niteliğindeki Afyon konakları sokak sağlıklaştırma projesi ile aslına uygun şekilde restore ediliyor. Mahalle kültürünün sergilendiği nadir yerleşim yerleri arasında olan bu konaklar yapılan çalışmalar sayesinde ihtişamını tekrar kazandı. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in yakından takip ettiği proje de 2. etap tamamlandı, 8 milyonluk 3.etap kapsamındaki konaklarda ise yenileme işlemleri hızla sürüyor. Tacı Ahmet ve Yukarı Pazar mahallelerinde bulunan tarihi dokusu korunarak tamamen aslına uygun şekilde restore olan konaklar yerli ve yabancı turistlerin de oldukça dikkatini çekiyor. Şehrimizin ilk yerleşim yeri kale eteklerini süsleyen bu tarihi konaklar restorasyonla rengârenk bir görünüme kavuştu. Her biri farklı bir renkle hala yaşama ev sahipliği yaparken, Afyonkarahisar’ı ziyaret edenlerin her mevsim ilk gezi rotasını oluşturuyor. Tarihi konaklar ve camilerle bezeli bu mahallelerde hangi aralıktan bakarsanız bakın meşhur Karahisar Kalesini de görebiliyorsunuz. Afyonkarahisar’ımızın olmazsa olmazları, tarihle iç içe geçen Osmanlı mimarisinin yaşayan örnekleri, rengârenk cumbalı evler, camileri ve çeşmeleri ile şehrin kimliğini oluşturan bu mahalleler, belediyemiz tarafından yapılan sokak sağlıklaştırma projesi ile gelecek nesillere miras bırakıldı. O dönemde yaşayan toplumun ruh halini yansıtan konaklar, adeta görenleri geçmişe doğru yolculuğa çıkarıyor. Bölgede hummalı bir çalışma var ve tüm konakların restorasyonu kısa sürede tamamlanacak” dedi.

“DESTEKLERİNİZDEN DOLAYI SONSUZ TEŞEKKÜRLER”

Törenin açılış konuşmasını Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek yaptı. Desteklerinden dolayı AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Özhaseki’ye teşekkür eden Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, “31 Mart seçimlerinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanımızla birlikte bu bölgeyi ziyaret etmiştik. Kendisi tarihi dokuya hayran kaldı. Hayranlığını ifade etti. Bu bölgede Anıtlar Kurulu tarafından tescilli 320 konağımız var. Birebir hayatın devam ettiği konaklarımızın 110 tanesi daha önce Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmişti. Kalanların tamamını Belediye olarak siz yapın” dedi Kredi gönderdi, bir kısımda destek oldu. Selçuklulardan kalma Tarihi ulu camii etrafını ada bazında planlayarak biz ihaleye çıktık. Sağolsun arkadaşlarımız ciddi emek sarf ettiler. İkinci etabı bugün itibariyle bitirdiler. Üçüncü etabında çalışmaları devam ediyor. Katılımınızdan dolayı verdiğiniz destekten dolayı yanımızda olduğunuzdan dolayı özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANIMIZLA EL ELE VERDİK AFYON’U UÇURACAĞIZ”

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ise “Sayın Bakanım biz Afyonkarahisar’a gizemli şehir diyoruz. Kale’mizin eteklerinde tarihi konaklarımızın canlandığı bu proje bizim için çok değerli. Belediye Başkanımıza sonsuz teşekkür etmek istiyorum. Ne zaman kendisiyle telefonla görüşsek, ya konağın etrafında yada bir esnafımızın yanında. Özellikle muhtarlarımızla birlikte çok farklı bir sinerji oluştu. Sağolsun burayı bambaşka bir hale getirdi. Burası bizim için koca ve özel bir alan. Tam Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi hizmet noktasında Belediye Başkanımızla el ele verdik. Sizin de desteklerinizle Afyonkarahisar’ı uçuracağız” dedi.

TARİHİ MİRASA SAHİP ÇIKMAK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Projenin hayata geçmesinde emeklerinden dolayı Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’i tebrik eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise “Bu güzel coğrafyanın her bir köşesinde ya ölümsüz bir anı var veyahut tarihi bir eser var. Üzerinde yaşadığımız bu coğrafya adeta bir açık hava müzesi gibi. Geçmişten bizlere miras bırakılan eserlere sahip çıkmak onların yok olup gitmesine izin verememek onları yaşatmak onların içerisine fonksiyon yükleyip, yaşanır halde tutmak hem insan yaşaması nefes alıp vermesi hem ticaretin yapılarak canlı olması bir taraftan bu gelenekleri sürdürmek açısından önemli. Bir taraftan da turizm açısından müthiş bir faydası var. Böyle geniş bir kültüre sahip şehirde kendi geçmişimize ait değerleri açığa çıkarmak onların üstüne fonksiyon yükleyip yaşatmak birazda sizlere düşüyor.

“MEHMET BAŞKAN AĞABEYLİK VASFINI FAZLASIYLA YERİNE GETİRİYOR”

Şehirlerin gelecekleri o şehirde yaşayan yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılıdır. Eğer oradaki yöneticiler elbette vali beyi belediye başkanını, il teşkilatı, milletvekillerini, ticaret odasını, sanayii odasını kastediyorum. Ufuklu insanlarsa şehir için bir hedef koydularsa ve şehre hizmet ediyorlarsa aynı zamanda kendi içlerinde bir uyum kültürünü hakim kılmışlarsa o şehirlerin önü açık. Bu açıdan bakıldığı zaman değerli valimiz çok gayretli çok çalışkan vatansever bir valimiz var bir de uyumlu. Belediye Başkanımız zaten çalışkan ağabeylik vasfını da hakkıyla yerine getiriyor, isteseniz de kavga edemezsiniz yani kavganın bir unsuru çıkmaz Mehmet başkandan. Mehmet Başkan hata yapanı da affeder koluna girer, idare eder, şehrin dinamikleriyle kol kola girip hizmet eder, önemli olanda bu.Burada yeniden tarih ayaklanır. Afyon sonradan gelişen bir şehir değil kadim bir şehir, gelenekleri olan bir şehir, tarihi eserleri olan bir şehir inşallah Afyon tutulmaz bir şehir olacak. Ben bu vesileyle emeği geçen herkesten başta Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, değerli Valimiz Gökmen Çicek’e, Milletvekillerimize, İl Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından açılışa geçildi. Açılışın ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay ve beraberindeki protokol mensupları bölgede tamamlanan konakları gezdi.

TARİH KOKAN AFYON KONAKLARI

Kale eteklerini süsleyen ‘Afyon evleri’ birbirlerine benzememesi ve görüntülerini engellememesi yönüyle de ilgi görüyor. Her birinde ayrı bir hikâyeyi, ayrı bir anıyı ve tarihi dokuyu günümüze taşıyan Afyon Evleri, kale bölgesindeki ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. Afyonkarahisar’a geldiğinizde bu evlerde tarihe yolculuk yapabilir, dinlenebilir, yöresel yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Karahisar Kalesine adım adım çıkmadan önce tarih kokan sokaklarda rengârenk evlerin manzarasının tadına varıp fotoğraf çektirebilirsiniz. Afyon’da görmeden gidilmeyecek yerlerden biri olan Afyon evleri, sizleri bekliyor.

En Son Haberler

Leave a Comment